20 юни 2011

Триград

Кой не е бил там, кой не е чувал за него?
Бях изненадана, когато разбрах колко много от моите приятели на се ходили до Триград, но пропуска за част от тях вече е наваксан :)

Както при всяко излизане извън София, така и при това се насладих не само на крайната цел, а и на самото пътуване. Пътя София-Триград е изключително приятен и красив. С една единствена забележка - самия път. Но както каза пред време един приятел /Аркадашко/ - Дупките са нашето културно наследство. Избрахме да минем през Стамболийски и после надолу през язовир Кричим и язовир Въча, вместо стандартния маршрут Пещера, Батак, Доспад. Избора бе продиктуван от уж по добрата пътна настилка. Но пък и слалома след Кричим си имаше своите предимства, сега вече Влади е неотразим в избягването на всякакви дупки, шахти, и други неравности ненадейно изпречели се на пътя му :))
 
Язовир Въча е много красив и пленителен със своите водни къщички, може да се наеме понтона къща. Представям си го много романтично, на залез слънце се качваш на лодката и гребеш към твоята си къщичка :D)) Но със сигурност дори да не си падате романтици изживяването ще е приятно и забавно.
И така неусетно стигнахме до Триградското ждрело. Местността е изключително красива, високи стени от скали прокопани от мъничка наглед рекичка. Мъничко сгушено селце, полянки с ароматни билки, тиха рекичка с многобройни местенца за пикник, дома на вълшебния мурсалски чай, рибарници, мадра, конна база и още и още. Това е едно от местата  които не могат да се изчерпят с едно посещение. 

В района се озовавах за втори път. Първия път разгледах Дяволското гърло и Ягодинската пещера, и се насладих на лежерен следобед опъната на полянка. За второто ми посещение си бях приготвила малко по екстремно изживяване - Харамийската пещера. В близост до Дяволското гърло, но за де се посети предварително трябва да се обадите на Емо и Жоро /088 8 31 46 58/, това са планинските водачи, които осигуряват необходимата екипировка за влизането и излизането от пещерата. Пътя към нея не е съвсем леко, но не е и непосилен. В групата с която аз бях имаше една жена с байпас, и накрая силно задъхана и много развълнувана сподели, че това е най-невероятното изживяване, което е имала. 

И така към Харамийската пещера.!
Хубава стръмна горска пътечка, която загрява съвършено тялото и мускулите, следва скално катерене, маршрута е подготвен за начинаещи, кратък инструктаж, как да се придвижваш и как да осигуриш собствената си безопасност и хоп - нагоре. Самата пещера не е много голяма или поне това което ние видяхме инак съм сигурна, че някъде там се спотайват и други галерии. Следва едно пропълзяване и идва ред на спускането. Отново обуваш алпинийската седалка и разчиташ на Емо да не си плюе на ръцете докато те спуска надолу /45м./. И таман смяташ, че всичко е приключило и ето че ти все още си в пещерата, катериш се нагоре, нагоре, нагоре по едни огромни, най-вероятно великански камъни и излизаш точно там, където не предполагаш, че си :D)) Следва приятна на места отново екстремна разходка, докато достигнеш стартовата позиция. И сега един съвет - ако групата е от повече от 8 човека, по-добре се запишете за друг ден. Лошото е, че когато се изкачиш в пещерата, трябва да изчакаш и всички останали да го направят, за да продължиш напред. В моя случай бяхме 23ма. Добре, че имах и приятна компания в лицето на Регина иначе трите часа и повече чакане щяха да ми се сторят безкрайни.

Как се придвижвахме напред-назад, ами този път бяхме взели и колелцата с нас. Местността е подходяща за вело разходки има и един път по билото който те отвежда от Триград до Ягодинската пещера спестявайки ти 3-4 км. и в бонус прекрасна панорамна гледка. Но ние предпочетохме спускането по пътя.

За следващия път в Триград съм си оставила: изкачване до Орлово око, може да се направи пеш или с джипки; плуване с лодки в устието на Дяволското гърло; Виа Ферата, и отново удоволствието да съм там.

Това което последва след Триград беше жадуваното от мен посещение на Планетариума в Смолян! Един подранил подарък за рождения ми ден, който изключително много ценя!

И така на всички, които потеглят към Триград - дори нищо да не правите, пак ще останете очаровани от природата, това е едно от най-хубавите места на които съм била в България.

15 коментара:

  1. Страхотно си го описала, Сис :) Ние бяхме в доста по-студено време и нямахме възможност за всички тези преживявания, но скоро планираме отново да го посетим. А за Харамийската пещера отдавна се каня. Може следващият път да се организираме заедно :*

    ОтговорИзтриване
  2. много хубаво написано, аз не сум ходила но ще го направа при първа възможност, поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Винаги има някое местенце което още не сме посетили, и към което сърцето ни тегли :) Пожелавам ти в най-скоро време да откриеш красотата на Триград!
      Силвия

      Изтриване
  3. Аз съм от тези, които са чували, но не са посетили триград. Отдавна искам да отида, но не успявам да организирам групата :( Преди године, може би преди 10-тина гледах едно то българските предавания за пътешествия из България. Тогава "видях" този град за първи път - по телевизията. От тогава искам да отида там...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Винаги има начин! Сподели с няколко приятели, че тръгваш към Триград следващия уикенд и ще видиш колко бързо ще се организирате :) Не е за изпускане.

      Изтриване
  4. Страхотна публикация. Продължавай в същия дух!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Този коментар ще го използвам за вдъхновение :))

      Изтриване
  5. Харамийската пещера е едно доста хубаво местенце. Има какво да се види и човек да се разходи малко на чист въздух. И наистина винаги има начин за всичко!

    ОтговорИзтриване
  6. Само съм чувала за Триград, но също не съм имала честта да го посетя живо и да го разгледам.Страхотно е ,че има язовир Въча, той е доста известен.Явно има какво да се прави там и планини да се изкачат, както и да си починем опитвайки да хванем някоя и друга рибка.Дали дават къщи под наем един вид като за туристи там.Защото за един ден едва ли ще може да се разгледа всичко в града, а за два дни ще бъде по -добре, тъкмо и ще се видим нощно време.А и особено след като в района се намират Дяволското гърло и Ягодинската пещера, вече със със сигурност ще отида и аз.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Определено, къщичките са създадени с тази цел - отдаване под наем. Ние още не сме се възползвали, но времетое пред нас :)) А сега вече и пътя е оправен, така че не мислете много...

      Изтриване
  7. Не съм била в тази Харамийската пещера.Сигурно е много хубава.Щом има и стръмна горска пътечка, която загрява съвършено тялото и мускулите, следва скално катерене, маршрута е подготвен за начинаещи, кратък инструктаж, как да се придвижваш и как да осигуриш собствената си безопасност и хоп - нагоре. Със сигурност е било много приятно приключение като чета тези неща.Дори и да не е много голяма пещерата пак да видиш какво прави водата по стените е красиво.Благодаря за хубавата статия.Дано и аз скоро време отида и да я разгледам на живо.

    ОтговорИзтриване
  8. Ето там ще в най скоро време.Разкошно местенце и хубава статия.

    ОтговорИзтриване
  9. Наистина язовир Въча е много красив и пленителен със своите водни къщички, може да се наеме понтона къща. Няма как да не си прекара там добре човек. далеч от града и шума на чист въздух, идеалното място за почивка и отдих със семейството или приятели. Интересно ми е в пещерата дали има прилепи, понеже на скоро в един зоопарк имаше истинска пещера и вътре прилепите летяха свободно над главата ти!Незабравимо усещане. Триград е място където си заслужава да се отиде и види.

    ОтговорИзтриване
  10. Пишеш увлекателно и хубаво, с удоволствие прочетох цялата статия.Прекара ли сте си добре, вече и аз планувам подобна екскурзия до та, явно има какво да се види и научи..харес ми частта дето...."Как се придвижвахме напред-назад, ами този път бяхме взели и колелцата с нас. Местността е подходяща за вело разходки има и един път по билото който те отвежда от Триград до Ягодинската пещера спестявайки ти 3-4 км. и в бонус прекрасна панорамна гледка. Но ние предпочетохме спускането по пътя." кой с каквото може ще се предвижва май хаххаа но си е така пещерата е уникална на скоро гледах предаване с нея и останах възхитена.

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ви за споделената статия.Често започнах да посещавам вашият блог, след като ми го препоръчаха и наистина пишете много приятно за нещата,които са ви се случили или къде сте пътували.Човек трябва да обиколи света колкото се може повече и да научи различни неща за културите и хората.На скоро гледах на различни снимки язовир Въча и останах силно развълнувана от това какви красиви места имаме аз дори и не подозирах за тях, наистина е много красив и пленителен със своите водни къщички, може да се наеме понтона къща както казвате, и вече планувам на пролет да сме там.

    ОтговорИзтриване