22 юни 2011

КОПРИНА

Книжка, подарък!
Като ученичка, често получавах книги за рождените си дни, и честно да си кажа, не бяха сред любимите ми подаръци. Но сега, едно-две десетилетия по късно, книигите се превърнаха в едни от най-цените подаръци за мен!

Алесандро Барико, бе неизвестен италиански писател за мен до този момент. "КОПРИНА" е първата негова творба, която прочетох благодарение на Чилко, но няма да е последната. Да се готви "ОКЕАН МОРЕ"

"Коприна" е лека, нежна и различна история. Не е любовен роман, но е изпълнен с любов! Има и любовен акт, въображаем и за това е идеален. Историята не е съвсем пълна. Всеки сам я доразвива. Има сюжет и ключови моменти, но емоцията главно зависи от читателя! Това е книга написана, така че ако не четеш между редовете няма да те грабне. Чувствата не са разкрити: копнежа, избора, дилемата, борбата, за тях може да разбереш само ако си се докосвал до подобна история или ако си мечтал за подобно предизвикателство. Мога да кажа, че в творбата няма нито една излишна дума, даже на моменти ми се искаше да има и още!

Има и филм с Майкъл Пит и Кийра Найтли, филма е красив, с много добре уловени моменти, но смятам че не трябва да се гледа непосредствено преди или след книгата. Ако решите да научите историята чрез киното, а не чрез книгата, то изберете момент в който сте спокойни, с нагласата за вглъбяване, нежност изразена без думи. 

20 юни 2011

Триград

Кой не е бил там, кой не е чувал за него?
Бях изненадана, когато разбрах колко много от моите приятели на се ходили до Триград, но пропуска за част от тях вече е наваксан :)

Както при всяко излизане извън София, така и при това се насладих не само на крайната цел, а и на самото пътуване. Пътя София-Триград е изключително приятен и красив. С една единствена забележка - самия път. Но както каза пред време един приятел /Аркадашко/ - Дупките са нашето културно наследство. Избрахме да минем през Стамболийски и после надолу през язовир Кричим и язовир Въча, вместо стандартния маршрут Пещера, Батак, Доспад. Избора бе продиктуван от уж по добрата пътна настилка. Но пък и слалома след Кричим си имаше своите предимства, сега вече Влади е неотразим в избягването на всякакви дупки, шахти, и други неравности ненадейно изпречели се на пътя му :))
 
Язовир Въча е много красив и пленителен със своите водни къщички, може да се наеме понтона къща. Представям си го много романтично, на залез слънце се качваш на лодката и гребеш към твоята си къщичка :D)) Но със сигурност дори да не си падате романтици изживяването ще е приятно и забавно.
И така неусетно стигнахме до Триградското ждрело. Местността е изключително красива, високи стени от скали прокопани от мъничка наглед рекичка. Мъничко сгушено селце, полянки с ароматни билки, тиха рекичка с многобройни местенца за пикник, дома на вълшебния мурсалски чай, рибарници, мадра, конна база и още и още. Това е едно от местата  които не могат да се изчерпят с едно посещение. 

В района се озовавах за втори път. Първия път разгледах Дяволското гърло и Ягодинската пещера, и се насладих на лежерен следобед опъната на полянка. За второто ми посещение си бях приготвила малко по екстремно изживяване - Харамийската пещера. В близост до Дяволското гърло, но за де се посети предварително трябва да се обадите на Емо и Жоро /088 8 31 46 58/, това са планинските водачи, които осигуряват необходимата екипировка за влизането и излизането от пещерата. Пътя към нея не е съвсем леко, но не е и непосилен. В групата с която аз бях имаше една жена с байпас, и накрая силно задъхана и много развълнувана сподели, че това е най-невероятното изживяване, което е имала. 

И така към Харамийската пещера.!
Хубава стръмна горска пътечка, която загрява съвършено тялото и мускулите, следва скално катерене, маршрута е подготвен за начинаещи, кратък инструктаж, как да се придвижваш и как да осигуриш собствената си безопасност и хоп - нагоре. Самата пещера не е много голяма или поне това което ние видяхме инак съм сигурна, че някъде там се спотайват и други галерии. Следва едно пропълзяване и идва ред на спускането. Отново обуваш алпинийската седалка и разчиташ на Емо да не си плюе на ръцете докато те спуска надолу /45м./. И таман смяташ, че всичко е приключило и ето че ти все още си в пещерата, катериш се нагоре, нагоре, нагоре по едни огромни, най-вероятно великански камъни и излизаш точно там, където не предполагаш, че си :D)) Следва приятна на места отново екстремна разходка, докато достигнеш стартовата позиция. И сега един съвет - ако групата е от повече от 8 човека, по-добре се запишете за друг ден. Лошото е, че когато се изкачиш в пещерата, трябва да изчакаш и всички останали да го направят, за да продължиш напред. В моя случай бяхме 23ма. Добре, че имах и приятна компания в лицето на Регина иначе трите часа и повече чакане щяха да ми се сторят безкрайни.

Как се придвижвахме напред-назад, ами този път бяхме взели и колелцата с нас. Местността е подходяща за вело разходки има и един път по билото който те отвежда от Триград до Ягодинската пещера спестявайки ти 3-4 км. и в бонус прекрасна панорамна гледка. Но ние предпочетохме спускането по пътя.

За следващия път в Триград съм си оставила: изкачване до Орлово око, може да се направи пеш или с джипки; плуване с лодки в устието на Дяволското гърло; Виа Ферата, и отново удоволствието да съм там.

Това което последва след Триград беше жадуваното от мен посещение на Планетариума в Смолян! Един подранил подарък за рождения ми ден, който изключително много ценя!

И така на всички, които потеглят към Триград - дори нищо да не правите, пак ще останете очаровани от природата, това е едно от най-хубавите места на които съм била в България.